Kahramanmaraş’ta Kırılan Fayın Etkisi 50 Saniye Sonra Hatay’a Ulaştı
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Serkan Irmak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki ilk depremde kırılan fayın uzunluğundan dolayı yaklaşık 50 saniye sonra İskenderun ve Hatay çevresinde büyük enerji boşalmaları olduğunu belirtti. Irmak, “Bölgede yeterli bir erken uyarı sistemi olsaydı muhtemelen bu deprem sonrası dönemde insanlara konumlarına göre 30-40 saniyelik bir süreyi depreme verme şansı verirdi.”
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuncay Taymaz başkanlığındaki toplantının ortasında Kocaeli Üniversitesi Doç. Dr. Serkan Irmak’ın da yer aldığı grup, depremin karakteristik özelliklerini inceledi.
Fay düzleminde 3 boyutlu yırtılma modellemesini de üreten grup, 6 Şubat saat 04.17 sıralarında Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin 3 fay segmentinde meydana geldiğini ve yıkıcı etkinin İskenderun ve çevresinde büyük güç boşalmalarına neden olduğunu belirledi. Yaklaşık 50 saniye sonra Hatay.
Depremin yıkıcı etkisinin, depremin ilk etkisinden kısa bir süre sonra kuzeydoğu ve güneybatıya doğru hareket ettiğini belirten Doç. Dr. Serkan Irmak, “Çalışmamızda depremin kırılma sistemi ile ilgili farklı sonuçlara ulaştık. İlk depremde 3 farklı segmentin kırıldığını görüyoruz. Pazarcık-Işık Dağı dediğimiz küçük bir segmentte sarsıntı başlayıp kırıldıktan 9 saniye sonra kırılma kuzeydoğuya doğru ilerliyor ve ardından güneybatıya doğru hareket etmese de devam ediyor. Bu sarsıntıda üç farklı segmentin kırıldığını görüyoruz. Üç segmentte farklı güç deşarjları var.”ifadeleri kullandı.
Depremin ilk andan yaklaşık 50 saniye sonra farklı illerde yıkıcı etki yarattığını anlatan Doç. Dr. Irmak şunları söyledi:
“İlginç özelliklerinden biri de fay o kadar uzun ki, kırılma başladıktan yaklaşık 50 saniye sonra İskenderun ve Hatay civarında büyük güç boşalmaları görüyoruz. Yani depremden yaklaşık 50 saniye sonra güç boşalmalarının olması, yıkıcı dalgaların aslında 50 saniye sonra oraya ulaştığını gösteriyor. Bölgede iyi bir erken uyarı sistemi olsaydı muhtemelen bu depremden sonraki süreçte insanlara konumlarına göre 30-40 saniye süre verme şansı verirdi.
Doç. Dr. Irmak, bu durumun olası depremlerde erken uyarı sistemi olarak da kullanılabileceğini belirtti.
Nehir, “Erken uyarı sinyali, sarsıntıdan sonra gelen bir sinyaldir. Önceden belirlenmiş bir sinyal değil. Deprem olacak, kaç saniye sonra yıkıcı dalgalar üzerinize gelecek ama öğrenme şansınız olacak. Bu nedenle, 50 saniye sonra güç boşalması, çok geniş bir alanın kırılmasıyla ilgili olan bu sarsıntıya özgü bir olaydır. Beklenen Marmara sarsıntısında bu kadar büyük bir zaman veya bu kadar erken uyarı sistemi sinyalinin 50 saniye civarında olacağını düşünmüyorum. Çok daha kısa olacak ama kısa olması insanları karamsarlığa düşürmesin. Kısa zamanda dahi olsa değerli sanayi tesisleri, metro sınırları, hızlı tren gibi ulaşım araçlarının sarsıntı sonrası oluşabilecek ikincil felaketlerin önüne geçilebileceğini düşünüyorum.dedi.